Verslag Inspirerende Dialoog 2015-2: The Internet of Everything

Soms klinken termen zo bekend in de oren dat je eigenlijk niet kunt geloven dat er iets nieuws onder de zon is. Zo ook met de Internet of Things.

De term dook voor het eerst op in 1999 en wordt toegeschreven aan Kevin Ashton (1968), een Britse technologie pionier verbonden aan de MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Toch is het idee van om ‘devices’ aan elkaar te koppelen al veel ouder. In de laat 70-tiger jaren sprak me al over ‘Embedded Internet’ of ‘Pervasive Computing. Het duurde echter tot 2009 voordat de term Internet of Things een breed verspreide term werd. Niemand anders dan Google was verantwoordelijk voor de stijgende populariteit van The Internet of Things (IoT).

Tegelijkertijd zijn er veel andere termen die eigenlijk synoniem zijn voor IoT. Zo kennen we Machine-to-Machine (M2M), the Web of Things, Ubiquitous Computing en vele andere benamingen voor hetzelfde begrip.

De afgelopen 1,5 jaar lijkt de ontwikkeling van IoT in een stroomversnelling te komen en zie je in de ‘mainstream’ media en om je heen steeds meer voorbeelden van toepassingen. Het was opnieuw Google die met de overname van NEST voor $ 3,2 miljard in januari 2014 de aandacht trok. Tegelijkertijd was IoT het thema van de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Aandacht voor Internet of Things

Tijdens de Cisco Live 2013 conferentie in Orlando, waar 20.000 IT-beslissers aanwezig waren, kondigde Cisco CEO John Chambers de volgende levensfase van Internet of Things aan. Bij deze gelegenheid werd Things vervangen door Everything (oftewel IoE). Hierbij worden volgens John Chambers mensen, data, dingen via het internet aan elkaar gekoppeld. Het Internet of Everything gaat niet alleen over machine to machine communicatie maar ook over machine to people communicatie en in de optiek van Cisco zelfs over people to people communicatie. Kortom, een volledige vermenging dus van communicatie tussen mens en mens, mens en machine, en machine en machine. Dat alles moet leiden tot meer kennis en productiviteit.

De voorspellingen over hoeveel devices en ‘mensen’ in 2020 aangesloten zullen zijn op het Internet of Everything lopen afhankelijk van het onderzoeksbureau geweldig uiteen. Feit is dat het er geweldig veel zullen zijn. De steeds goedkopere, kleiner, met GPS uitgeruste en energiezuinige (Open Source) sensoren, de penetratiegraad van smartphones en wearables, de snelheid van dataverwerking door de enorme toename van rekenkracht door de immer exponentieel groeiende capaciteit van computerchips (de Wet van Moore), steeds goedkopere dataopslag, de toegankelijkheid van clouddiensten en de wereldwijde ‘vertakkingen’ en breedband toegankelijkheid van het Internet, zijn de ‘drivers’ achter de stormachtige ontwikkelingen in allerlei sectoren en bij zowel het groot- midden- als kleinbedrijf.

Bij onze research kwamen we nog een informatieve video van de Kamer van Koophandel tegen over het Internet of Things:

Vanzelfsprekend delen we ook de slides van de presentatie die we hebben gebruikt tijdens de ontbijtsessies in Het Gasthuys en Zuiderzoet (inclusief de videos die we hebben gebruikt (en 2 extra) exclusief het fragment van VPRO Tegenlicht over ‘De Slimste Haven van de wereld’ De Tegenlicht uitzending is te zien via www.uitzendinggemist.nl of deze link: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/de-slimste-haven-vd-wereld.html) die we hebben gebruikt:

[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Wil je meer weten over Fountainheads als gastspreker?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Lees hoe onze gastprekers de zaal in de fik kunnen zetten[/button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *