Het jaar is los. Onze gastsprekers Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen waren door het Graafschap College Doetinchem ingehuurd om tijdens hun jaarlijks nieuwjaarsontbijt de medewerkers wakker te schudden en met frisse moed 2016 in te sturen.
Het Graafschap College is een ROC met bijna 9.000 studenten en 850 medewerkers. Ze hadden de grote zaal in de prachtige Amphion Schouwburg gereserveerd voor de inspiratiesessie met onze gastsprekers. Wim en Jan-Henk voelden zich als een vis in het water op het grote podium waarboven een gigantische scherm pronkte. Met veel passie en enthousiasme gaven ze het publiek een inspiratieboost en een boodschap/oproep mee voor 2016. Lees meer over deze boodschap onderaan dit blog.
In een razend tempo vlogen de slides over het scherm. Het waren uiteenlopende onderwerpen die onze gastsprekers presenteerden; innovatie in de zorg, onderwijs, de toekomst van de zelfrijdende auto. Maar vooral dat de jongen en meisjes in de garageboxen de wereld in een razend tempo veranderen. Je kunt de slides hier nog eens rustig bekijken of bekijk een sessie online die bij een eerder event is opgenomen.
Gluren bij de buren; Technologie en onderwijs
Tijdens de sessie werd wel heel erg duidelijk dat de exponentiële groei van technologie een enorme impact heeft op samenleving en economie. Robotisering en automatisering nemen vele taken over waardoor banen sterk veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Een goed voorbeeld is deze video van Philips Lumify:
Zij laten zien dat zorg draait om drie zaken; de patient, de dokter (de professional) en een tool (techniek) dat ze samenbrengt om de juiste diagnose te stellen. Moderne mobiele technologie maakt het mogelijk dat we niet meer afhankelijk zijn van een locatie waar de tool staat. De onderzoekskamer is nu overal; de kleedkamer van rugby, de balletzaal, de voetbalkantine, noem maar op overal. Als je maar de juiste techniek hebt om in contact te komen met die professional dan kan je overal het onderzoek doen. Deze ontwikkeling zal delen van de functie van de ehbo-er, de dokter en anderen veranderen. De steeds sneller, slimmer en goedkoper wordende technologie maakt diagnose op afstand mogelijk. En dit gebeurt niet alleen in de zorg maar in alle sectoren en branches. Je kunt concluderen dat de exponentiële groei van technologie de driver is achter alle veranderingen die gaande zijn en nog komen gaan. En dit zal zijn impact hebben op onderwijs.
Een paar voorbeelden:
IBM Watson in het onderwijs
Cognitoys heeft een Dino gemaakt die aangestuurd wordt door IBM Watson, de supercomputer van IBM kan vragen die in spraak gesteld worden binnen enkele (tienden van) seconden beantwoorden door razendsnel alle beschikbare data te analyseren en te interpreteren. Maar kan ook de interactie met je aangaan. Cognitoys is het begin van een hele reeks ontwikkelingen van toegankelijke cognitieve programmatuur die steeds beter en slimmer wordt door zijn zelflerende vermogen. In de advocatuur wordt momenteel Ross opgeleid tot confrère.
Virtual en Augmented Reality in het onderwijs
In 2016 zal VR en AR veel innovatie brengen binnen voor het onderwijs. Het verschil tussen VR en AR is dat VR geheel in een virtuele wereld afspeelt en met AR voeg je aan de werkelijke wereld extra informatie toe. In beide gevallen heb je een bril op je hoofd. De bekendste VR-bril is de Occulus Rift en AR-bril is de Google Glass, waarvan dit jaar een nieuwe versie uitkomt. De ontwikkelingen gaan duizelingwekkend snel op dit gebied. De devices worden steeds goedkoper de software en de graphics geavanceerder. Twee aansprekende voorbeelden die op stapel staan zijn Microsoft Hololens en Magic Leap:
Afstand is geen issue meer als je met elkaar virtuele werelden kan ontdekken. De MOOC’s en andere onderwijs dat op afstand gegeven wordt gaat vol inzetten op VR en AR. Want je kunt dan met elkaar leren zonder naast elkaar te zitten. Is het klaslokaal, de school, te vergelijken met de onderzoekskamer in de video van Philips Lumify die hier boven staat? Ziekenhuizen zien er over tien tot vijftien jaar compleet anders uit. Kun je de parallel trekken met scholen? De toekomst kan niemand voorspellen maar je kunt wel gluren bij de buren om te ontdekken wat er in een andere sectoren of branches gebeurt zodat je deze ontwikkelingen over je eigen sector heen kan leggen. En dat hebben de gastsprekers van Fountainheads in een half uurtje gedaan; Gluren bij de buren.
Word een betere versie van jezelf zodat je de ander een betere versie van zichzelf kan laten worden
Voor het einde van de presentatie ging Fountainhead Jan-Henk Bouman op het podium zitten, keek de zaal in, maakte contact met de mensen op de eerste en klapte zijn laptop dicht en had de volgende boodschap:
“Dit ging veel over de mogelijkheden en kansen die technologie ons biedt. Maar waar is de mens in dit verhaal? Technologie is belangrijk en de driver achter de vele veranderingen in de samenleving en de economie. Maar techniek moet wel de mens blijven dienen. We zijn ooit werk gaan doen dat al voor robots en automatisering bedoeld was alleen waren die er toen nog niet. Dus mooi dat ze er nu wel zijn. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die zegt het zo mooi; we leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering tijdperken. En dat is precies wat er aan de hand is. De huidige systemen, instituties en instellingen zijn niet klaar voor het nieuwe tijdperk. Jullie zijn mensen-mensen en in het huidige tijdperk ben je een soort gids voor al die jongens en meisjes van de nieuwe generatie. Een gids die ze begeleidt tot de juiste kennis en het diploma. In het nieuwe tijdperk moeten er ander routes, paden en wegen ontdekt worden. Dat is een tijdperk waarin in kennisveroudering steeds sneller gaat en dus de waarde van diploma’s enorm afneemt. Het is een tijdperk waarin vaardigheden als; kritisch en probleemoplossend denken, nieuwsgierigheid, creativiteit en een leven lang leren steeds belangrijker worden. De jongens en meisjes hebben een gids nodig die hen daarbij helpt. Een gids die over diezelfde vaardigheden beschikt. Een gids die een leven lang leert om de jongens en meisjes, van telkens een nieuwe generatie, te helpen de gids in zichzelf te vinden. Kun jij een betere versie van jezelf worden om de ander een betere versie van zichzelf te laten ontdekken? In de Achterhoek zijn er alle velen innovatieve projecten als Achterhoek2020 en de Smarthubs. Verbind je aan die ontwikkelingen. Ga experimenteren, pielen en klooien. Maak fouten want dat is noodzakelijk om de volgende stap te zetten. Wacht niet tot het Graafschap College alles voor je regelt. Je hebt altijd de kans om jezelf in je kracht te zetten. Ga er op uit! De komende generatie heeft je nodig.”
Wacht niet af de keus is aan jou. Het is zoals Wim en Jan-Henk zeggen; Adapt or Die
Jan-Henk heeft op zijn blog geschreven over onderwijs:
Kies je voor het geluk van je kind of diploma’s; over zijn zoon die op een Democratische School zit. Ook heeft hij een openbrief aan Jet Bussemaker geschreven. Wellicht vind je het interessant om te lezen.
[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Tweewekelijks inspiratie ontvangen?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Schrijf je in voor onze nieuwsbrief[/button]
[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Wil je meer weten over Fountainheads als gastspreker?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Lees hoe onze gastprekers de zaal in de fik kunnen zetten[/button]