“Over 5 jaar zal elke beslissing, op aarde, worden ondersteund met Artificial Intelligence”. Deze uitspraak, van topvrouw, president en IBM CEO, Ginni Rometty, is al een jaar oud maar klinkt voor velen nog steeds als zeer onwaarschijnlijk.
Wat veel ondernemers zich niet beseffen is dat niet alleen dit toekomstbeeld zich al over 4 jaar aandient, maar dat veel beslissingen vandaag de dag al worden beïnvloed of ondersteund door Kunstmatige Intelligentie.
Neem je navigatiesysteem in de auto. Veel gebruikers, die zelf nog enige topografische kennis hebben, zijn wel eens geneigd om een, door het systeem voorgestelde, route te negeren omdat ze weten dat de daadwerkelijke afstand van hun eigen keuze korter is. Maar ze vergeten dat het systeem wordt gevoed met ‘realtime’ verkeersdata en het op basis van die gegevens al lang heeft berekend dat het voorgestelde alternatief leidt tot een kortere reistijd. Sommige ondernemers raken zonder navigatiesysteem overigens al helemaal de weg kwijt.
Het zou, in dit voorbeeld, zelfs nog beter zijn als we, in de nabije toekomst, allemaal braaf zouden ‘luisteren’ naar onze navigatiesystemen. Die systemen zijn binnenkort onderling verbonden en Kunstmatige Intelligentie berekent, gebaseerd op de aanwezige capaciteit van de infrastructuur én het actuele aanbod van mobiliteit, voor iedereen de meest snelle en ideale route.
Mobiliteit is voor computers immers niets anders als een logistieke game. Voor computers, anders dan voor eigenwijze mensen, dus kinderspel. Supercomputers winnen nagenoeg elk spelletje. ’s Werelds beste schaker viel al ten prooi aan de IBM schaakcomputer ‘Deep Blue’. Grootmeester Garry Kasparov verloor in 1997 de tweekamp van dit digitale brein.

In 2016 was het Lee Sedol, de Go-master en wereldkampioen van dit veel complexere spel dan schaken, die het moest afleggen tegen de Google-Deepmind computer AlphaGo. AlphaGo was vele getraind en gevoed met Big Data van circa 30 miljoen zetten uit 160.000 games gespeeld door 6e tot 9e Dan professionele Go-spelers.
Een jaar later werd het nog spectaculairder toen AphaGoZero als Kunstmatige Intelligentie alleen de spelregels van het spel Go kreeg uitgelegd en zichzelf binnen 40 dagen, zonder menselijke tussenkomst, op een niveau ‘trainde’ dat het in staat was de AlphoGo-intelligentie te verslaan.
Kunstmatige Intelligentie doet zijn intrede op het gebied van alles wat enigszins repeteerbaar is. Bij Unilever screent de computer de eerste 3 sollicitatierondes volledig digitaal. IBM Watson is beter in staat om afwijkende cellen in weefsel te constateren dan een oncoloog. En de eerste advocaat waar geen bloed maar bits ‘door de aderen stroomt’ is al ‘aangenomen’!
Wat is binnen jouw bedrijf repeteerbaar werk? Wat doe jij in je bedrijf al met Big Data, supercomputers encognitieve computing-platforms? Wat is je strategie op het gebied van deze, zich supersnel, ontwikkelende technologieën?
Navigeer jij je bedrijf al op Kunstmatige Intelligentie of zet je jezelf binnenkort buitenspel?
Sinds begin 2017 schrijft Fountainheads’ Wim van Rooijen voor het ondernemersmagazine Ondernamen een column die in alle edities (Amersfoort, Heuvelrug, Lekstroom, Lopikerwaard, Utrecht, Woerden) van het blad in de provincie Utrecht verschijnt. OnderNamen is een regionaal ondernemersplatform dat zich voornamelijk richt op MKB ondernemers.
We delen de nieuwste column elk kwartaal op onze eigen website te plaatsen.