Inspirerende Dialoog

Een soort late night concept

Backcasting is een proces waarbij we ons afvragen hoe onze wereld eruit zou zien in 2030 als we onze doelen hebben bereikt. In plaats van te kijken naar het verleden om te voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren, gaan we ervan uit dat 2030 het heden is en werken we terug vanuit die toekomst naar het heden. Dit is het tegenovergestelde van forecasten, wat bijna elk bedrijf doet. Meestal in het najaar schatten we de doelstellingen voor het volgende jaar in door naar de cijfers van de afgelopen jaren te kijken en wat aanpassingen te doen in excel. En dan komen we erachter dat we het toch niet redden of gered hebben.

Bij Fountainheads geloven we echter dat deze benadering van forecasten niet meer werkt. Er is iets anders nodig om de juiste stappen te zetten richting de toekomst en daar zetten we ons Fountainheads Backcasting concept voor in. Door backcasting verbinden we ons met de toekomst.

 

Word de scenarioschrijver van
je eigen Science Fiction film

 

We stappen in onze tijdmachine en vliegen over alle trends en innovaties heen die op dit moment gaande zijn. We kijken af en toe uit het raam om te zien hoe de wereld eruit ziet en in 2030 stappen we uit onze tijdmachine. We kijken om ons heen en zien waar we staan en hoe de wereld erom ons heen uit ziet. We weten nu hoe de markt, ons bedrijf , de samenleving zich ontwikkeld heeft. We zien ook welke obstakels we genomen hebben. Welke keuzes we gemaakt hebben. We kunnen nu starten met ‘Achteruit Werken’ naar het heden. Immers hebben we nieuwe bagage die we meenemen met de terugvlucht naar het heden. Bij het landen in het heden hebben we nieuwe inzichten over hoe de weg naar de toekomst zou kunnen lopen. Deze handvatten zijn helpend om met elkaar te navigeren richting The Unknown.

Het backcast-proces vereist creativiteit en onbegrensdheid van denken. Hiermee proberen we een realistisch beeld van de toekomst te ontwikkelen. We dagen jullie uit in korte tijd uit om de scenarioschrijver van hun eigen science-fiction film te worden en om hun creativiteit te gebruiken om dit beeld te ontwikkelen.

 

Backcasten in één dag
in de praktijk

 


Als netwerkorganisatie hebben we de heren van Fountainheads uitgenodigd om in sneltreinvaart de laatste nieuwtjes voor 2023 door te nemen. Zware kost met een knipoog en veel aandacht voor hoe iets (praktisch) anders kan. Vaak begint dat al met een mindset. De vaart zat er goed in. Goede dosis humor afgewisseld met serieuze zaken. Ook het interview met een ondernemer en gedeputeerde van de provincie ging erg vakkundig. Ze zijn goed op de hoogte van de actualiteit wat hen ook een gelijkwaardig gesprekspartner maakt van de aanwezigen!

Netwerkorganisatie IK Twente


Bekijk ook onze andere diensten