Sinds begin 2017 schrijft Fountainheads’ Wim van Rooijen voor het ondernemersmagazine Ondernamen een column die in alle edities (Amersfoort, Heuvelrug, Lekstroom, Lopikerwaard, Utrecht, Woerden) van het blad in de provincie Utrecht verschijnt. OnderNamen is een regionaal ondernemersplatform dat zich voornamelijk richt op MKB ondernemers.
Tot nu toe hebben we ze nooit geplaatst op onze eigen website. Maar veel van de columns hebben nog niets aan geldigheid en waarde ingeboet en verloren. Tijd dus om ze ook hier (alsnog) te delen en vanaf nu de nieuwste columns ook direct op onze eigen website te plaatsen.
Het zal allemaal zo’n vaart niet lopen
Veel ondernemers overschatten wat ze zelf binnen één jaar kunnen veranderen maar onderschatten wat er binnen 5-10 jaar verandert.
Verandering is de enige constante factor. Het was er gisteren, het is er vandaag en het zal er morgen zijn. Maak je als ondernemer genoeg gebruik van de continu veranderende wereld of laat je jezelf verassen door wat er om je heen gebeurt? Wat is de reden voor de soms langzame acceptatie en implementatie van nieuwe mogelijkheden?
Vaak hoor je mensen denken of zelfs zeggen: “het gaat allemaal niet zo snel”, of “onze propositie is zo uniek dat het effect van nieuwe technologie of ander maatschappelijk gedrag niet zo’n impact zal hebben op ons verdienmodel”. En als het zover is haken we wel snel in. Zo is dat ‘altijd’ al (goed) gegaan.

Een andere reden waarom de effecten van nieuwe technologie minder snel meet- en zichtbaar zijn is omdat de nieuwe mogelijkheden in eerste instantie als substituut voor een bestaand onderdeel in de waardeketen wordt gebruikt. Zo verving de elektromotor de stoommachine zonder dat het productieproces wezenlijk werd aangepast. De machines die het meeste vermogen nodig hadden stonden in de productiehal het dichtst bij de centrale krachtbron. Andere delen van het proces die minder afhankelijk waren van de werking van de elektromotor stonden verderop in de fabriekshal.
Pas toen de workflow in fabrieken het uitgangspunt werd voor het inrichten van het productieproces, en de decentrale toepassing van elektromotoren werd benut verhoogde de productiviteit met 10-tallen procenten en werd de potentie van de nieuwe technologie ten volle benut.
Echte kansen worden vaak benut door ondernemers die mentaal én fysiek op tijd afscheid kunnen nemen van bestaande methodes, processen en (bedrijfs)middelen. Ze pakken op tijd een schoon A4-tje om de keten die nodig is om waarde toe te voegen volledig opnieuw te ontwerpen met de nieuwe beschikbare mogelijkheden.
We kunnen ons vandaag maar moeilijk voorstellen dat zelfrijdende auto’s de komende 5 jaar een belangrijke rol gaan spelen binnen mobiliteit. Zo konden we in 1997, pas 20 jaar geleden, ons niet voorstellen wat de impact van Internet zou kunnen zijn. We waren onder de indruk dat we een e-mail konden versturen maar dat deze technologie het totale economische model zou gaan veranderen was toen ondenkbaar.
Leren we wel genoeg van de geschiedenis? Of maken we aan de vooravond van ingrijpende technologieën zoals De Blockchain en Kunstmatige Intelligentie dezelfde inschattingsfout als in het verleden? Wat betekent het als zelflerende computers taken van ons kunnen overnemen en die taken beter en sneller uitvoeren dan wijzelf? In welke mate dringt deze technologie nu al ongemerkt onze bedrijven binnen en welke effecten heeft dat?
Als je jezelf vergeet voor te bereiden, bereid je jezelf voor om te worden vergeten. Zelfs mensen die met hun neus bovenop de nieuwe ontwikkelingen staan worden vaak verrast door de ongekende exponentiele versnelling van de verandering.
Laat jij je (bedrijf) dat overkomen?
Zorg jij voor de juiste inschatting?
Ondernamen Lekstroom nr 3 sept 2017 Column Fountainheads