De Landelijke Dag van het Consortium Beroepsonderwijs vond plaats op 2 februari 2016 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Het was een dag vol inspiratie voor docenten van het VMBO, MBO Zorg & Welzijn en MBO Techniek. De gastsprekers Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman hielden een vlammend betoog over de wereld die zo snel verandert door de exponentiële groei van technologie.
Met de Wake-Up Call roepen onze gastsprekers ondernemende mensen op het morgen anders te doen dan gisteren. Ondernemende mensen zijn in onze ogen niet altijd ondernemers die voor eigen rekening en risico ondernemen. Heel veel ondernemers zijn geen ondernemende mensen. En heel veel ondernemende mensen zijn geen ondernemers in de zin van een eigen bedrijf te voeren. Ondernemende mensen zijn mensen die hun omgeving positief kunnen veranderen. En dat is nodig. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, die zegt het zo mooi; We leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperken. En ondernemende mensen zijn belangrijk in deze transitie. Als ondernemende mensen namelijk morgen iets anders gaan doen dan ze gisteren deden dan blijft iedereen in ontwikkeling, is er innovatie en groei, zowel persoonlijk als zakelijk. De oproep was om je als docent niet te verschuilen achter een generatiekloof. Het is verbindingskloof en dat is een houding. Verbind je als ondernemend mens met de toekomst die zo snel verandert. Je hebt geen keus het is ‘Adapt or Die’.
Onze gastprekers gaven een doorkijk naar de wereld waarin de zorg compleet anders georganiseerd en aangeboden zal worden. Moet je nu nog naar het ziekenhuis omdat daar de apparaten staan om je te onderzoeken. Over een aantal jaren is zorg geheel gedecentraliseerd. Dan zal de onderzoekskamer niet meer in het ziekenhuis zijn maar deze is overal. Door slimme devices of zelfs apps in je smartphone kun je overal vandaan in contact komen met de benodigde arts die de diagnose uitvoert zonder zelf ter plaatste te zijn. Trek dit eens door naar het onderwijs? Op een hoger abstractieniveau is de leerling gelijk aan de patient en de arts aan de docent. Technologie zal deze twee steeds vaker met elkaar verbinden zonder dat je in de dezelfde ruimte bent. Je ziet nu al de ontwikkelingen van de MOOCs en Khan-Academy. Kennisoverdracht op afstand met de beste professoren van de wereld. En Virtual Reality en Augemented Reality brillen zullen de leerervaring verrijken met werelden die niet ‘echt’ bestaan maar er wel zijn.
Kijk bijvoorbeeld eens naar Hololens van Microsoft en Magic Leap waar Google onlangs $850 miljard in heeft geinvesteerd:
IBM Watson in het onderwijs
In de presentatie lieten onze gastsprekers ook de Cognitoy zien. Cognitoys heeft een Dino gemaakt die aangestuurd wordt door IBM Watson, de supercomputer van IBM kan vragen die in spraak gesteld worden binnen enkele (tienden van) seconden beantwoorden door razendsnel alle beschikbare data te analyseren en te interpreteren. Maar kan ook de interactie met je aangaan. Cognitoys is het begin van een hele reeks ontwikkelingen van toegankelijke cognitieve programmatuur die steeds beter en slimmer wordt door zijn zelflerende vermogen. In de advocatuur wordt momenteel Ross opgeleid tot confrère.
De presentatie werd afgesloten met deze boodschap:
“De presentatie ging veel over de mogelijkheden en kansen die technologie ons biedt. Maar waar is de mens in dit verhaal? Technologie is belangrijk en de driver achter de vele veranderingen in de samenleving en de economie. Maar techniek moet wel de mens blijven dienen. We zijn ooit werk gaan doen dat al voor robots en automatisering bedoeld was alleen waren die er toen nog niet. Dus mooi dat ze er nu wel zijn. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die zegt het zo mooi; we leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering tijdperken. En dat is precies wat er aan de hand is. De huidige systemen, instituties en instellingen zijn niet klaar voor het nieuwe tijdperk. Jullie zijn mensen-mensen en in het huidige tijdperk ben je een soort gids voor al die jongens en meisjes van de nieuwe generatie. Een gids die ze begeleidt tot de juiste kennis en het diploma. In het nieuwe tijdperk moeten er ander routes, paden en wegen ontdekt worden. Dat is een tijdperk waarin in kennisveroudering steeds sneller gaat en dus de waarde van diploma’s enorm afneemt. Het is een tijdperk waarin vaardigheden als; kritisch en probleemoplossend denken, nieuwsgierigheid, creativiteit en een leven lang leren steeds belangrijker worden. De jongens en meisjes hebben een gids nodig die hen daarbij helpt. Een gids die over diezelfde vaardigheden beschikt. Een gids die een leven lang leert om de jongens en meisjes, van telkens een nieuwe generatie, te helpen de gids in zichzelf te vinden. Kun jij een betere versie van jezelf worden om de ander een betere versie van zichzelf te laten ontdekken? . Verbind je met de buitenwereld met de jongens en meisjes in de garageboxen. Ga experimenteren, pielen en klooien. Maak fouten want dat is noodzakelijk om de volgende stap te zetten. Wacht niet tot je school alles voor je regelt. Je hebt altijd de kans om jezelf in je kracht te zetten. Ga er op uit! De komende generatie heeft je nodig. Wacht niet af de keus is aan jou. Het is zoals Wim en Jan-Henk zeggen; Adapt or Die”
Wim en Jan-Henk verzorgden ook ieder een workshop:
De mens als Robot
Wim nam de docenten mee in de wereld van robots en nog specifieker; De mens als Robot.
Onderwijzer aan de macht
Jan-Henk verzorgde de workshop; Onderwijzer aan de macht. Hij nam de docenten mee in de wereld van Education Cities. Bij Smart Cities gaat het meestal over technologie. Met sensoren domme dingen slimmer maken en daaruit Big Data verzamelen zodat er betere keuzes gemaakt kunnen worden. Niets mis mee en heel belangrijk. Maar Education Cities gaat uit van de mens in de stad. De mens die een leven lang moet gaan leren. En het liefst vanuit zijn talentent en eigen kracht. Een leeromgeving waar de hele stad bij betrokken is. Want als banen ophouden te bestaan. Hoe ga je dan de volgende stap in je leven maken? Dan zou het fijn zijn als de stad jouw vangnet is. In Israël zijn er al acht Education Cities. De start van het omturnen van een stad begint bij het onderwijs. De workshop werd ingeluid met deze video:
25 januari 2016 was oprichter Yakooc Hecht in Nederland om het Nederlandse initiatief te lanceren. Jan-Henk is sparringspartner van het kernteam van Education Cities.
Het ging in de workshop ook over democratisch onderwijs. Jan-Henk heeft op zijn website hier een blog over geschreven:
Kies je voor het geluk van je kind of diploma’s; over zijn zoon die op een Democratische School zit. Ook heeft hij een openbrief aan Jet Bussemaker geschreven. Wellicht vind je het interessant om te lezen.
[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Tweewekelijks inspiratie ontvangen?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/#contact”]Schrijf je in voor onze nieuwsbrief[/button]
[button color=”FF7800″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Wil je meer weten over Fountainheads als gastspreker?[/button][button color=”434343″ url=”https://www.fountainheads.nl/inspirerende-gastspreker-in-huren-die-de-zaal-in-de-fik-kunnen-zetten/”]Lees hoe onze gastprekers de zaal in de fik kunnen zetten[/button]